سفارش تبلیغ
صبا ویژن

Tecnology Of Mechanic

 

هرکس شیفته دانش گردد، به خویشتن نیکی کرده است . [امام علی علیه السلام]

 
 

مدیریت| ایمیل من

| خانه

پایین

?

جمعه 87/10/13  ساعت 12:42 عصر

راهنمایی یکی از مهندسان مکانیک ...حتمابخونید...

درد دل و صحبت و راهنمایی های یکی از مهندسان فوق لیسانس در رشته مکانیک گرایش ساخت و تولید....
 
 
مطالب شامل اطلاعات کلی ، نکات ،منابع ها و کلا تجربه هایی است که بنده و دیگر دوستان با آنها دست و پنجه نرم کردند و با موفقیت و چه غیر از آن از این مرحله گذشته اند.
ضمنا به این نکته توجه کنید که هر شخصی در مطالب خود سلیقه اش را به کار میبرد که بنده از آن مستثنا نیستم.
مطالبم را با این نکته آغاز میکنم که نظام کنکوری که فعلا در کشور ما مرسوم هست تا حدودی (زیاد) یک روش غلط برای سنجش معلومات مهندسان این کشور برای راهیابی به مدارج و تحصیلات بالاتر میباشد.چرا که بنده این اعتقاد را دارم که یک مهندس علاوه بر سطح معلومات تئوری بالا باید از نظر سطح فنی و دید عملی و کاربردی نیز مهارتهای لازم را داشته باشد که متاسفانه این قسمت توسط کنکور امروزی سنجیده نمیشود !لذا شاهد این هستیم که متاسفانه بعضی از مهندسین شایسته ما از راهیابی به مراحل بالاتر علمی باز میمانند علاوه بر آن عده ای هم هستند که به دلیل مشکلاتی که با کنکور داردند علیرغم تلاش فراوانی که صرف مطالعه برای کنکور میکنند ولی آنچنان که باید نمیتوانند خودشان را نشان دهند و باز هم از تحصیلات عالیه محروم میشوند !
از طرفی با توجه به انبوه داوطلبان متقاضی برای تحصیلات تکمیلی و نبود امکانات و ظرفیت کافی برای همه مجبوریم که برای دستیابی به این فرصت تحصیلی وارد عرصه آزمون و کنکور شویم و از این روش واجد الشرایطین غربال شوند.
این که این نظام کنکور ایا عادلانه هست یا نه ؟ قضاوتش با شما ولی اگر از بنده بپرسید
، میگم که خیلی از عزیزانی که تلاششان را میکنند و حقشان هم هست متاسفانه باز میمانند و در این مملکت هم کسی که کنکور قبول نشه یعنی از حق تحصیل محروم ! مگر اینکه وسعش برسه بتونه بره دانشگاه آزاد.
بگذریم.
و اما کنکور آزمونی هست که همه ساله سازمان سنجش برگزار میکنه و در رشته مکانیک در سه گرایش مهم : طراحی جامدات ، تبدیل انرژی و ساخت و تولید برگزار میشه.(البته مهندسی پزشکی هم جزوش هست )
یعنی داوطلبان در یک روز سر جلسه حاضر میشن و یک دفترچه سوال جلوشون میزارن که داخل آن سوالات تمامی گرایشها وجود دارد . حال این بستگی به داوطلب دارد که کدام گرایش را میخواهد و به کدام دسته از سوالات جواب دهد.ترتیبش به این صورت است که ابتدا سوالات زبان (عمومی و تخصصی) سپس ریاضی ، سپس دروس حرارت و سیالات و سپس دروس جامدات و سپس دروس دینامیک و ارتعاشاتی هست. بعد از آن سوالات دروس ساخت و تولید و در نهایت سوالات مهندسی پزشکی.همه اش در یک دفترچه .
زبان شامل زبان عمومی و تخصصی : 30 سوال
ریاضیات شامل ریاضی 1 و2 و معادلات دیفرانسیل و ریاضیات مهندسی :20 سوال
دروس سیالاتی شامل ترمو 1و2 و مکانیک سیالات 1و2 و انتقال حرارت :20 سوال
دروس جامداتی شامل استاتیک و مقاومت 1و2 و طراحی اجزا 1و2 :20 سوال
دروس ساخت و تولید که زیاد هست و بنده حظور ذهن ندارم :20 سوال
در نهایت هم سوالات مهندسی پزشکی که بنده اطلاع ندارم ولی شاید 20 سوال داشته باشد.
همانطور که میبینید محصول 4 سال تحصیل در دانشگاه را باید در سه ساعت درو کنید!
زمان و تعداد سوالها شاید تغییر کند (از این سازمان سنجش هیچ چیز بعید نیست!)
تا سال 85-56 که هر درس 30 تا سوال و در مجموع 4 ساعت سر جلسه بودند . به ما که رسید 86-87 شد 20 سوالی و 3 ساعت. ولی فکر کنم برای 87-88 همون 20 تا سوال و 3 ساعت بماند.
اما زمان برگزاری معمولا وسط بهمن یا نیمه نخست اسفند هست که تازه ترم بهاره شروع شده.
تا حالا که نیمه نخست اسفند بوده یعنی یه چیزی حول و حوش 10 اسفند ولی اینطور که بوش میاد از 88 به بعد بندازند بهمن . چرا که بعضی از دانشگاهها 15 بهمن ترم جدیدشون شروع میشه و کلاسهای سال بالاییها به دلیل کنکور تا یک ماه تق و لق میشد (کسی سر کلاس نمیرفت و در آن زمان حساس ترجیح میداد که غیبت بخوره ولی مطالعه برای کنکور را از دست ندهد.)
لذا با توجه به شواهد موجود به خصوص اتفاقی که امسال افتاد (بهمن بود ، برف اومد! انداختن عقب تو اسفند برگزار شد) میتونم بگم که از 88 به بعد در همان نیمه دوم بهمن برگزار خواهد شد. پس مواظب باشید جوری برنامه ریزی کنید که وقت کم نیارید.
این از کم و کیف برگزاری آزمون.
یک نکته هم بگم در حد شایعه که سوالای کنکور راهر سال میدهند به یک دانشگاه تا طرح کند. یه سال میدهند اساتید امیر کبیر ، یه سال میدهند به شریف ، یه سال میدهند دانشگاه یزد (86)،‌ یه سال میدهند صنعتی اصفهان و ...
ضمنا کنکور در 4 روز برگزار میشه . روز اولش 4 شنبه و روز آخرش شنبه.
مکانیک همیشه روز اول بوده و صبح چهارشنبه.
بعضی رشته ها هم دو روز کنکور میدهند . یه روز نصفشو میان میدهند و فرداش نصف دیگه اش را مثل برقی ها . جالبه که مواد امتحانی و دروس و مطالب مکانیک هم از برقیها بیشتره !!
ببینید دوستان بنده با شما تعارف که ندارم !!
ما تو یه مملکتی زندگی میکنیم که مدرک گرا هستش.هر کاری میخوای بکنی میگن طرف چی داره ؟ همه اینها باعث شده که افراد با اهداف گوناگون برن بالا. ممکن سر کلاس ارشد که برین ببینید که بغل دستی راستی شما برای ارتقا سطح علمی و پیشرفت خود اومده و بغل دستی سمت چپتون برای اینکه مدرک فوق بگیره پیش بچه های محل پزشو بده و یا احیانا تشزیف بردن خواستگاری و بهشون گفتن شما لیسانسه هستین و بی کلاس!!! و الان کلاس به فوق هست و دکترا و از این جور حرفا ... اومده باشن بالا.
بگذریم خلاصه هر کس با یک انگیزه ای میخواهد بره به سمت تحصیلات تکمیلی.
ولی یه چیزی من به شما بگم.البته از قول یک دوست (و البته استادم) : ایشان یک بار به من گفتند که سال 73 که لیسانسم را گرفتم و رفتم سربازی فهمیدم که دیگه لیسانس اعتبار نداره!افسوس خوردم که چرا ادامه ندادم. بعد از سربازی برگشتم و فوق خوندم و بعدش هم دکترایم را گرفتم.
میخوام بگم که چند سال دیگه ، لیسانس میشه مثل دیپلم 5 سال پیش، که دیگه اعتباری نداره !
بگذریم بریم سراغ بقیه مطالب .
خوبی مطالعه برای کنکور این هست که اگر واقعا بخونی قبول میشی و اگر خدای نکرده مشکلی پیش بیاد و قبول نشوید به دلیل اینکه خودتون را آماده کرده بودین، برای امتحانهای ورودی برای استخدام کارتان راحتتر میشه.مخصوصا که الان مد شده که جاهایی که نیرو زیاد میگیره یک آزمون میگیره ، بعدش هم مصاحبه میشین و اگر مربوط به نهاد دولتی باشه رد میشین مگر اینکه پارتی داشته باشین !
ولی تجربه ای که بنده از مطالعه برای کنکور داشتم را برای شما میگم . هنگام مطالعه سختی ها و تلخیها بسیارند ولی آخرش احساس خوبی بهتون دست میده.بنده خودم از دروس ریاضی بدم میآمد.از بعضی درسهای اصلی هم همینطور . دلیلش این بود که یا استادش خوب نبود و یا من تو اون درس تنبل بودم . خلاصه در هر دو حالت من اون درسها را نمیخوندم و برام همیشه سخت بودند.ترم 1 و 2 این دلهره را داشتم که نکنه این درسها را بیفتم. نه که نخونده بودمشون و نفهمیده بودمشون ، برای همین برام خیلی سخت به نظر میرسیدند و ازشون متنفر بودم.
برای کنکور هم میترسیدم که از اینها ضربه بخورم. برای همین ابتدا سعی کدم که اصلا ریاضی نخونم چرا که فکر میکردم به دلیل تنفری که از ریاضی دارم شاید هر چی بخونم نفهمش. ولی ...
اما وقتی که حساب کتاب کردم دیدم هر کاری بکنم نباید ریاضی را بی خیال بشم . برای شروع از معادلات و ریاضی 1 شروع کردم . از صفر شروع کردم.واقعا برام تازگی داشت . خوب طبیعی هست ، وقتی که این درس را پاس کردم نخوندمش و نفهمیدمش . ولی الان مجبورم بفهممش . وقتی فهمیدم که معادلات چی میگه شد راحتترین درسم . به طوری که اینقدر از این درس خوشم اومد که تا کنکور 5 بار خوندمش و دوره کردم !
همه درسهایم همینطور.مجبور شدم همه درسها را که ازشون بدم میومد و توشون ضعیف بودم را خودم بخونم و برای خودم توضیح بدهم . وقتی که درس را فهمیدم برام جالب بود و به آن علاقه مند میشدم.در نهایت وقتی که همه را خوندم فهمیدم که چه قدر به اطلاعاتم تازه افزوده شد.
مثلا میگم ، من از ارتعاشات متنفر بودم . هر چی میخوندم متوجه نمیشدم. تو مغزم نمیرفت. برای کنکور تصمیم گرفتم این یکی درس را بیخیال بشم .فکر میکردم خوندنش برای من بیهوده باشه .ولی وقتی که دیدم وقت دارم بخونمش (با یک کتاب خوب شروع کردم) خوندمش و خیلی اطلاعات را تازه الان یاد گرفتم . مثلا مود صلب . اگر موقعی که ارتعاشات را پاس کردم ازم میپرسیدید مود صلب چیه ؟ قیافم دیدنی میشد آخه نمیدونستم چیه ولی وقتی کتاب مناسب برای ارتعاشات را باز کردم و شروع کردم به خوندن فهمیدم مود صلب و هزاران نکته دیگه چیه ؟
هدف این هست که همه این دروسی که در طی 4 سال مطالعه کردیم بسیار لازم و ضروری هستند تا یک مهندس مکانیک بشیم.کنکور فرصت مناسبی هست تا همه اینها را کنار هم بچینید و بفهمید که تازه یک مهندس مکانیک باید در چه حوزه هایی وارد بشه.برای کنکور خوب بخونید که بفهمید تا اون وقت بفهمید که یک مهندس مکانیک باید چی را بدونه !(یه مقدار فلسفی شد. میخوام اینو بگم که درس خوندن مشکلات و تلخیهای خودشو داره . ولی اگر واقعا حقش را ادا کنید احساس شیرینی و رضایت بهتون دست میدهد)
کنکور آزمونی هست که دوپینگ کردن در آن مجاز هست !
منظورم اینه که هر کسی میتونه با هر روشی که براش میسر هست تلاش کنه. یکی میره سر کلاسهای کنکور ، یکی آزمونهای آزمایشی شرکت میکنه ، یکی جزوه ها و خلاصه نویسی های یکی از دوستاش را میگیرد ، یکی یک کتاب توپ داره که در دسترس همه نیست و ....
شما هر طور که میتونید خودتون را آماده میکنید. فقط مهم اینه که روشی که میرید درست باید درست باشه و برای شخص شما جواب بدهد.
بگذریم.
داوطلبان دو دسته هستند ، شاید چهار دسته !
دسته اول کسانی هستند که هشت ترمه تموم میکنن . و کنکور را در ترم هفتم تجربه میکنند. یعنی ترم هفتمشان تا آنجایی که میتوانند واحد کم بر میدارند و تمام واحدهای مانده را در ترم آخرشان اخذ مینمایند. این داوطلبان حداقل میتوانند 12 واحد در این ترم اخذ کنند.(البته شبانه حداقل 10 واحد). لذا تا حدودی وقت میارند و در کنار درسهای اندک ترم جاریشان برای کنکور هم میخونند.
دسته دوم کسانی هستند که 9 ترمه (یا بالاتر ) تمام میکنند.این دوستان همه واحدهایشان را میگزرانند ولی یک واحد یا بیشتر مثلا یک واحد آزمایشگاه را میزارند برای ترم نهم و در این ترم کنکورشان را میدهند.
دسته سوم کسانی هستند که سال پایینی هستند و فقط برای تجربه اولیه شرکت میکنند .
دسته چهارم هم که فارغالتحصیلانی هستند که پس از چند سال اشتغال تصمیم میگیرند که برگردند و ادامه تحصیل بدهند .
اکثر داوطلبان جدی هم همان گروه اول و دوم هستند.
اینکه هر کس کی شروع کند به خواندن بستگی دارد به همان شخص. یکی میخواهد رتبه بیشتر از دو رقمی نیاورد خوب این شخص حداقل باید از تابستان شروع کند که یک فرصت شش ماهه هم داشته باشد. باز هم میگم که این بستگی به خواسته اشخاص و قابلیتهایشان دارد. بعضی ها شاید در یک فرصت مطالعه دو ماهه بتوانند نتیجه بسیار خوبی بگیرند ، چرا که شخص با استعدادی هست و در طول تحصیل مطالب را فهمیده و با تست زدن مشکلی ندارد. به قول خودمون تست زدن تو خونشه !
اما بعضی ها علیرغم مطالعه بسیارشان ، تو کنکور کم میارند و به حقشون نمیرسند .
مهمترین تمرین برای کنکور ، زدن تست هست.
در هر صورتی که میتونید باید تست بزنید. و تا آنجایی که میتوانید تست بزنید. این بزرگترین توصیه من به شماست.
ابتدا درس را خوب بخوانید ولی نه از روی کتابهای درسی معمولی. بلکه کتابی که مطالبش بر اساس کنکور تالیف شده باشه . سپس چندتا مثال توب در مورد اون مطلب حل کنید و بعد برید سراغ خود تستها که فقط تستهای سالهای گذشته را بزنید کافی هست.
در آینده کتابهای مناسب را برایتان لیست میکنم.
بعضی از دوستان اعتقاد دارند که باید برای کنکور کتابهای ریفرنس را مطالعه کرد یعنی همان کتابهایی که در حین تحصیل منبع اصلیمون بودند . ولی من با این پیشنهاد مخالف هستم . دلایل خودم را هم دارم.
دلیل اصلی این دوستان این هست که کنکور داره میره به سمت مفهومی شدن و باید برای این که خوب تستها را بزنیم متن درسها را خوب خونده باشیم و فهمیده باشیم و ...
ولی من در پاسخ میگم که این که کنکور داره میره به سمت مفهومی شدن یک شعار هست . یک شعاری که سازمان سنجش شایع کرده تا از زیر بار انتقادهای مربوط به اینکه کنکور روش مناسب سنجش معلومات نیست ، شونه خالی کنه !!!
در واقع نظر بنده را اگر بخواهید من میگم کنکور داره میره به سمت حفظی شدن !
شما یک کتاب منبع را بگیرید و یک کتاب مخصوص کنکور و ببینید آیا به حرف من میرسید یا نه ؟؟
اصلا مطالبش تفاوت زیادی با آنچه که خواندیم داره .
اگر بخواهید سر کنکور با هما اصول و معلومات دوره تحصیل برید سر جلسه تا شب هم نمیتوانید همه سوالها را حل کنید . طراحان سوال که خدا خیرشون بده اصلا هم ملاحظه ما را نمیکنند . کسانی که کتابها را زیر و رو کرده باشند و به همه چیز مسلط باشند یهو میبینند که یک سوال از مقاومت مصالح 3 جلو چشماشون هست که تو هیچ منبعی نخوندن !
بگذریم
پیشنهاد میکنم برای کنکور سراغ منابع خوب برید و تا آنجا که میتونید آنها را مطالعه بکنید . اونها را بخورید.
بنده چند کتاب معرفی میکنم . دوستان دیگر هم نظراتشون را بدهند و کتابهای مناسب را پیشنهاد بدهند . منصفانه و به دور از تعصب باشه لطفا .
با توجه به شرایطتون از هر وقت میتونید شروع کنید به مطالعه ولی از هر وقت شروع میکنید از اول پاییز ،دیگه دیرتر نشه . یعنی ماکزیمم با شروع ترم هفتم دیگه شروع کرده باشید. تعداد کمی هستند که میتونند در کمتر از 3 ماه به آمادگی لازم برسند پس شما ریسک نکنید . مخصوصا که در کنارش درسهای ترم هم هستند.
در مورد برنامه ریزی با دیگران حتما مشورت کنید .
یک نکته خیلی خیلی خیلی مهم دوره مطالب هست. اگر جوری برنامه ریزی کردید که تا کنکور یه دور همه درسها را بخونید ، بدون تعارف میگم ، برنامه ریزی تون افتضاح هست.
حتما حداقل دو بار مطالب را مرور کنید. یک ماه مونده به کنکور مهمترین و حساسترین مقطع زمانی هست که باید بتونید تو اون یک ماه همه مطالب را دو یا چند بار دوره کنید.شاید باور نکنید ولی راحت میتونید توی ماه آخر یک درس را دو تا سه بار دوره کنید! مشروط بر اینکه خوب فهمیده باشینش.
اگر فرض کنیم که از پاییز شروع میکنید به خواندن وخیلی خوشبین باشیم 5 ماه برای کنکور فرصت داریم. باید تو ماه اول فقط درسهای مهم را مطالعه بکنید و در کنارش مثال حل کنید. تاکید میکنم در ماه اول فقط درسهای مهم و فقط خواندن درس.
در ماه دوم و سوم با یک برنامه منسجم همه درسها را میخونید میرید جلو و همه مثالهای درسها را مطالعه میکنید .درسهایی که قبلا خوندید و مهم هستند را هم تست بزنید.
دو ماه دیگه فرصت داریم. تا حالا همه درسها را خواندید و تست درسهای مهم را هم زدید(توی سه ماه)
در ماه چهارم شروع میکنید به زدن تست همه درسها. توجه شود که تا حالا هر چی تست میزنید به صورت مبحثی و تفکیکی باشد.در کنارش اگر مطلبی را فراموش کردید برگردید و مطالعه کنید.
ماه آخر ماه مهمی هست . در این ماه بهتر هست که تستها را یک جا بزنید یعنی به صورت یک سال یک سال تا بتونید خودتون را برای کنکور کم کم آماده کنید.و شروع کنید به مرور خلاصه مطالب . یعنی هنگام مطالعه از یک کتاب 200 صفحه ای چیزی حدود 15 تا 20 صفحه باید نکات مهم و خلاصه قبلا جمع کرده باشید که یا میتونه در متن کتاب علامت زده باشید و یا یک جا در یک جزوه یا دفتری جدا نوشته باشیدش. در این یک ماه هم سعی کنید که سوال و جواب کنکورهای 4 سال اخیر را حتما حفظ کنید . بعدا میگم چرا.
دور اول سخت ترین و زمانبرترین هست . برای همین بعد از دور اول دورهای بعدی راحت هست. طوری که دور اول اگر یک ماه طول بکشه ،دورهای سوم و چهارم کمتر از 10 روز طول میکشه(چون قرار نیست که مطلب جدید یاد بگیرین بلکه مرور هست)
این برنامه ای که گفتم خیلی کلی بود . فقط خواستم اهمیت تکرار را بگم.
اگر بخواهید شل بجنبید ممکن هست که تو سه ماه ، یک بار هم نتونید یه دور مطالعه کنید.
در کنارش توصیه میکنم که یک آزمون آزمایشی هم شرکت کنید . نقاط ضعفتون را خوب نشون میده.

یک رفیق داشتم که خیلی جدی شروع کرد به مطالعه .تقریبا یک سال هم خوند. نشست همه کتابهای ریفرنس را خواند . سیالات کتاب فاکس را کامل خواند و تمام مثالها را حل کرد.انتقال حرارت دو جلد اینکوپرا را خواند و مثالها را حل کرد و تمرینهای مهم را هم حل کرد ! مقاومت بیر جانسون ، ترمودینامیک ون وایلن ، طراحی اجزا شیگلی و .... همه را خواند.
نزدیک کنکور همه را تمام کرد و رفت سر جلسه نشست. سوالها برایش آشنا بودند ولی هر چه فکر مکیرد نمیتونست حل کنه !!
ایشون بهم گفت من خیلی خوب خواندم و بزرگترین اشتباهم این بود که آخرش همه را باید یه دور دیگر دوره میکردم تا یادم بیاد. فقط همین را کم داشتم !!!
البته ناگفته نماند که آخرش تونست آزاد قبول بشه و الآن داره در گرایش طراحی کاربردی ادامه تحصیل میده.
بزرگترین لطفی که به من کرد این بود که اولا نصیحتم کرد که حتما مطالب را دوره کنم و هم اینکه خلاصه نوشته های تمام درسهایش را بهم داد. خلاصه هایی که از روی کتابهای رفرنس اخذ شده بود و حاصل از حل مثال یا تمرین مهمی در کتاب بود ! اعتراف میکنم که خیلی برام مفید بود.
مهمترین گرایشهای فوق طراحی کاربردی ، تبدیل انرژی و ساخت و تولید هست . البته بعضی گرایشهای دیگه هم هستند مثل طراحی شاسی و بدنه و ... ولی در کل عمده داوطلبان برای این گرایش خودشون را آماده میکنند.
طراحی کاربردی ادامه همون گرایش جامدات خودمونه.
تبدیل انرژی هم ادامه گرایش سیالات
ساخت و تولید هم که معلومه.
در مورد بقیه بنده چندان اطلاعاتی ندارم . مثلا بعضی دانشگاهها ارشد مواد مرکب دارند که همون کامپوزیت خودمونه و با ضرایب طراحی کاربردی میگیره یا مثلا بعضی دانشگاهها مثل علم و صنعت و .... برای خود ارشد ساخت و تولید چند گرایش داره مثل مکاترونیک و شکل دهی و ...
مسلمه کسانی که میخواهند طراحی کاربردی قبول بشند باید روی دروس جامدات تمرکز بیشتری بکنند . چرا که ضریب 3 داره و بقیه دروس ضریب 2 داره.یا داوطلبان ساخت و تولید دروس اختصاصی خودشونو میخونن که ضریب 4 داره و بقیه درسا ضریب 1 داره به جز ریاضی و جامدات که ضریب 2 دارند . این اطلاعات را از دفترچه ها میتونیین مطالعه بفرمایید.
چیزی که میخواهم بگم اینه که سه گرایش جامدات و سیالات و ساخت و تولید خودشونو برای طراحی کاربردی و تبدیل انرژی و ساخت و تولید آماده میکنند و بعد از اینکه سوالها را پاسخ دادند و نتایج آمد انتخاب گرایش (رشته ) میکنند. ممکن هست که یک جامداتی سوالهای سیالاتی را خوب جواب داده باشد و در طراحی کاربردی قبول نشه و بره تبدیل انرژی و یا برعکس.
یک نکبه دیگر اینکه داوطلبان میتوانند برای کنکور سراسری در دو رشته امتحان بدهند . مثلا مکانیک و کشتی سازی . یا مکانیک و هوافضا یا مکانیک و مکاترونیک ولی نمیتونند مکانیک و عمران کنکور بدهند.
مکانیک و عمران و برق و مواد و ... جزو رشته های اصلی هستند و هوافضا ، کشتی سازی، مکاترونیک و .... جزو رشته های ستاره دار که هر داوطلبی میتونه اونها را شرکت کند به عنوان رشته دوم .
نزدیکترین رشته ها همین سه تا هستند یعنی هوافضا ، مکاترونیک، کشتی سازی.
قبولی هم در آنها راحته به جز کشتی سازی البته که برای خودشون کم میاد چه برسه برای مکانیکی ها.
توصیه من به شما اینه که یکی از این دو را هم شرکت کنید که با توجه به قرابت زیاد هوافضا به مکانیک ، این یکی منطقی تر هست. بعد اگه قبول شدید برید گرایش طراحی سازه یا جلوبرندگی که باز هم تو همون حس و حال مکانیکی بمونید !!!
همین جا تاکید میکنم که تمام وزن سنگینتون را روی مکانیک و مطالعه برای اون بزارین و اصلا سراغ دروس هوافضا نروید. بلکه با همون اطلاعات مکانیک برید سر جلسه کنکور و به سوالات مکانیکیش جواب بدهین.
زمان آزمون مکانیک چهارشنبه صبح و هوافضا پنج شنبه بعد از ظهر هست . فکر کنم به کنکور اصلی(مکانیک) لطمه ای وارد نشه .
قبلا هم گفتم که طبیعی هست که داوطلبان علاقه مند طراحی کاربردی روی دروس جامداتی و علاقه مند تبدیل انرژی وی دروس سیالاتی تاکید کنند.
اما داوطلبان ساخت و تولید علاوه بر دروس اختصاصی خودشان که حکم مرگ و زندگی براشون داره ( ضریب4 ) وزن باقیمانده شان را روی ریاضی و جامدات بزارندکه ضزیب 2 داره. میتوند بقیه را تا حدودی بیخیال شوند(ضریب 1 دارند )
یک صحنه جالب :
هفته های آخر مونده به کنکور با دانشگاهمون رفتیم شهر مقدس مشهد اردو (سیاحتی زیارتی)
بنده برای اینکه حس و حال کنکور را حفظ کرده باشم و تنبل نشم ، 5 تا 6 تا از کتابهام را آورده بودم . تو هتل نمیشد درس بخونم آخه بقیه اومده بودند تفریح بکنند ( از اون تفریح کردنهایی که صدا دار هست !) پس لاجرم افتادم دنبال یک کتابخانه که از برنامم عقب نیفتم.
رفتم با کتابخانه آستان مقدس صحبت کردم و شرایطم را براشون توضیح دادم قبول کردند که بدون عضویت چند روز کوتاه برم از سالن مطالعه استفاده کنم. ترکیب خوبی میشد . هم سعادت زیارت نصیبم میشد و هم در جوار بارگاه درسم را میخوندم.
70 در صد کسایی را که میدیدم اونجا بودند برای کنکور داشتند میخوندند. برق ، شیمی ، حسابداری و ....
یه بنده خدایی جلویم بود که داشت کتابهای پوران پژوهش مکانیک را میخوند . برام جالب بود که این کتابها تا مشهد هم رسیده اند . جالب تر اینکه این فرد لیسانس برق داشت و میخواست بیاید فوق مکانیک شرکت کند.( از همت ایشون خوشم اومد)
خواستم اینو بگم که هر شخص بدون توجه به مدرک لیسانسش میتونه هر رشته ای را برای ادامه تحصیل در ارشد انتخاب کند. فقط باید بتونه که تو آزمون ورودی قبول بشه !!!

پستنویسنده: fareed در دوشنبه Mar 31, 2008 12:02 pm

دوپینگ در کنکور :
بعضی ها این امکان را دارند که برند تو این کلاسهای کنکور اسم بنویسند و در آزمونهای آزمایشی هم شرکت کنند و .... خوب اینها کارشون خیلی راحتتر میشه.ولی باید تلاششون را بکنند . صرف رفتن سر کلاسهای کنکور موفقیتشون را تضمین نمیکنه ولی خوب اعتراف میکنم کارشون راحتتر میشه.
معمولا تو چنین جاهایی ، در موسسه های معروف ، اساتید توپ را میآورند که دروس را با توجه به کنکور براتون حلاجی میکنند و مثالهایی که براتون حل میکنند اغلب سوالهای حل شده کنکور هستند (که تفاوت زیادی با مثالهای متن کتاب درسی دارند ) . خوب البته میشه با مطالعه منابع خوب کنکور از رفتن به چنین کلاسهایی بی نیاز شد.
موسسه های بسیاری هستند ولی اونچه که از همه مهمترند پارسه و ماهان هست که در سراسر کشور نمایندگی دارند .
حال در هر شهر ممکن هست موسسه های دیگری باشد که فقط تو همون شهر معروف باشند و کارشان هم خوب باشند.
من خودم تجربه رفتن به هیچ کدام را نداشتم.
ولی یک مسئله را خیلی شنیدم که بهترین موسسه تو کل ایران ، موسسه پارسه اونهم شعبه تهران هست. اگر کسی این امکان را دارد که تو این موسسه برای کلاس کنکور اسم بنویسد ، پولشو هدر نداده ! (قصد تبلیغ برای هیچ موسسه ای ندارم .)
البته اگر من بودم این کار را نمیکردم !!! و ثبت نام نمیکردم.
آن جزوه ای که اساتید پارسه(تهران) سر کلاس کنکور میگند ، یکی از بهترین منابع برای مطالعه میباشد .
هر کس میتونه اینها رو تهیه کنه به نظرم از رفتن سر کلاس بی نیاز خواهد بود .
اما کنکور آزمایشی :
باز هم موسسات زیادی در سراسر کشور اقدام به این کار میکنند که معروفترین پارسه ، سنجش تکمیلی و ماهان هست.
قیمت دو تا آخریش را ندارم ولی پارسه را خودم سال قبل شرکت کردم. هزینه بالغ بر 200 هزار بابت آزمون و 75 هزار بابت جزوه ها از هر فرد میگیرند که این دو را با هم میدهند و اگر فقط جزوه ها و یا فقط آزمونهای آزمایشی را بخواهید شرکت کنید قبول نمیکنند . هر دو با هم.275 هزار ناقابل :mrgreen:
من دل خوشی ازشون ندارم برای همین توصیه نمیکنم که شما هم بیایید پارسه اسم بنویسید ولی حتما توصیه میکنم که یک کنکور آزمایشی شرکت کنید.اگر هزینه اون دوتا از 200 هزار بالاتر بود همون پارسه را اسم بنویسید ولی اگر زیر 200 تومان بود به نظرم ( با توجه به سلیقه ام و گر نه تجربه نکردمشون ) توی یکی از ماهان یا سنجش تکمیلی شرکت کنید بهتر هست. پارسه نسبت به هزینه اش صرفه نداره !
در مورد جزوه های پارسه هم بگم که خیلی خودتونو براشون به آب و تاب نندازید. خوب هستند ولی ارزش نداره که بخواهید دنبالش بیفتید و وقتتون را هدر بدهید. به جز چندتا از جزوه ها بقیه جزوه ها قابل اعتماد نیستند و مولفین جوری نوشتن که با خواندن آنها احساس کنید که باید برید سر کلاس تا مطلب را کامل بفهمید . برای همین مطالعه بعضی از جزوه ها اصلا به صلاح نخواهد بود . این یکی را خودم تجربه کردم و این خلا را با کتابهای مناسب پر کردم.
باز میگم اون جزوه ای که اساتید پارسه سر کلاس کنکور میگن ، دانشجویان مینویسن خیلی با ارزش هست و ارزش داره که بیفتین دنبالش ولی این جزوه های معمولی پارسه تعریف چندانی ندارد.
خلاصه این پست :
- کلاس کنکور تاثیر داره و کار را راحت میکنه به شرطی که در کنارش تلاش بکنید . قبل از ثبت نام برای کلاسی از کیفیت آن جویا شوید . به تبلیغات توجه نکنید.
- بدون کلاس کنکور هم میشه قبول شد ولی یکم تلاش بیشتر میطلبه . چون تو کلاس کنکور مطالب را استاد برات باز میکنهو حلاجی میکنه ولی بدون کلاس این زحمت پای شما میافته . ضمنا در آینده بازدهی این روش بهتر هست . چون خودت تلاش کردی و فهمیدی و تو ذهنت میمونه ولی تو کلاس کنکور برات میگن و باید حفظ کنی اون هم نه همه مطالب ، بلکه فقط مهمهایش.
- کنکور آزمایشی حتما شرکت کنید . به شما این امکان را میده که یک سنجشی از وضعیتتون داشته باشین و نقاط ضعفتون را تشخیص دهید و اونو رفع کنید. پارسه ، ماهان و سنجش تکمیلی معروفترین هستن. معیار برای انتخاب : هر کدام ارزونتر بود ==> دلیل : چون همشون استاندارد نیستند !!!
توکل به خدا و همت و تلاش شما دو اصل مهم هست که از همه موارد بالا با ارزشتر هستند .
دعای خانواده و دوستان شما ( که بنده یکشون هستم :wink: ) پشت سرتون هست .فراموش نکنید .
فعلا چیز دیگه به ذهنم نمیرسه. جز اینکه وقت کردین مصاحبه نفرات برتر کنکور مکانیک را بخونید. به من خیلی انگیزه میداد.
بهترین منابع(کتاب) آنهایی هستند که ابتدا خلاصه مطلب را ذکر کرده باشد . سپس نکات کنکوری و مهم را آورده باشد که ممکن لابه لای درس باشد و سپس چند مثال جوندار در کنارش حل کرده باشد تا به قول معروف مطلب جا بیافتد و کاربرد نکات و آن قسمت را ببینید. سپس در نهایت تستهای مربوط به آن قسمت یا فصل را بیاورد همراه با جوابهای تشریحی !
تقسیم بندی آن هم به صورت فصل به فصل باشد.
چنین کتابهایی , به کتابهای طبقه بندی شده معروف هستند . یعنی فصل به فصل یا موضوعی ابتدا درس و بعد مثال حل شده و بعد تستهای مربوط به آن فصل که معمولا ترتیب تستها به صورت توالی سنوات هست. حال از آخر به اول یا از اول به آخر.
کتابهایی که نکات و مثالهای بهتر و جوندارتری داشته باشند تاثیر بیشتری میگذارند. معمولا هم این جور مثالها از بعضی تستهای زیبا و پر نکته استخراج میشوند.
این نحوه تالیف را بنده بسیار میپسندم و خیلی جواب داد.
نکته دیگر اینکه بعضی از نکات کنکوری که در بعضی کتب هستند ممکن هست حل 3 صفحه ای را در 3 خط خلاصه کنند!
پس همینطوری هم شعار ندهیم که کنکور مفهومی هست و با خواندن همان مطالب کتاب ریفرنس به همه چیز مسلط میشیم و همه تستی را میتونیم حل کنیم !

با تشکر


  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    ?

    جمعه 87/10/13  ساعت 11:21 صبح

    سخنان زیبا.....

    گوش کردن را یاد بگیر,فرصت ها با صدای آهسته در می زنند.

  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    ?

    پنج شنبه 87/10/12  ساعت 11:18 عصر

    سلام به دوستان

    حتما به قسمت عنا وین آرشیو شده سر بزنید...

    نظر یا دتون نره....



  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    ?

    پنج شنبه 87/10/12  ساعت 10:51 عصر

    سایت های معتبر مکانیک .....

    http://www.efluids.com

    سایت EFLUIDS یک سایت اطلاع رسانی در زمینه گرایش سیالات مکانیک می باشد . در این سایت با مواردی چون گالری تصاویر ، آموزش ، اخبار و اطلاعات ، امکان عضو شدن در سایت ، انتشارات ، تحقیقات به عمل آمده و LINK های مرتبط روبرو شد و از آنها استفاده کرد .

    http://www.fluidmech.net

    دانشکده مکانیک دانشگاه کمبریج در این سایت به معرفی مرجع FLUID MECHANICS خود می پردازد . مرجع الکترونیکی معرفی شده در این سایت مجانی نمی باشد و باید برای دریافت نسخه کامل آن مبلقی را به این دانشگاه پرداخت کرد . اما می توان به مطالبی که به صورت مجانی و برای معرفی و نشان دادن قدرت این DATABASE در سایت قرار داده شده است استفاده کرد . این مطالب درباره قوانین برنولی ، روغن کاری ، سدهای صوتی و امواج آب می باشند . همچنین امکان دریافت مطالب دیگر در زمینه مهندسی مکانیک از طریق LINK هایی که در این سایت ارائه شده اند فراهم آمده است .

    http://ercoftac.mech.surrey.ac.uk

    این سایت مربوط به کمیته تحقیقات اروپا در زمینه سیالات ، آشفتگی در سیالات TURBULENCE و احتراق می باشد . در سایت به INDEX دسترسی وجود دارد و می توان مطالب را از آن استخراج کرد . علاوه بر این اخبار و رویدادهای جدید را نیز می توان در سایت مشاهده کرد . همچنین LINK های بسیاری به منابع علمی ارائه شده در سایت های مرتبط را نیز می توان در این سایت مشاهده کرد .

    http://www.epower-propulsion.com

    این سایت درباره پیش رانش یا PROPULSION به ارائه مطالب می پردازد . این سایت کاملا مجانی می باشد و در آن می توان مطالب بسیاری در زمینه نیروی پیش رانش فراگرفت . در سایت آموزش ، انتشارات ، تحقیقات و مقاله ها ، انجمن های تخصصی و LINK های مرتبط را می توان مشاهده کرد .

    http://www.funneller.com

    این سایت که به سه زبان انگلیسی ، آلمانی و روسی منتشر شده است درباره آیرودینامیک و مسائل پیش آمده درباره این علم بحث می کند . مطالبی درباره اصول آیرودینامیک ، مواد مورد استفاده در صنایع هوافضا ، صنایع خودروسازی و مطالبی درباره حالت آیرودینامیکی پرندگان را می توان در این سایت فراگرفت .

    http://www.maths.qmul.ac.uk/~hve/MAS209

    این سایت مربوط به دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه سلطنتی لندن می باشد . در سایت امکان دریافت کامل کتاب FLUID MECHANICS برای مراجعه کنندگان فراهم می باشد. این کتاب در ? فصل و چندین دوره مسایل ارائه می شود . تمام فایل ها به صورت فرمت PDF می باشند .

    http://www.colorado.edu/MCEN/flowvis

    در این سایت امکان دیدن حالت های سیالات در اغتشاش و حالت پایداری و سایر حالاتی که برای سیالات پدید می آید به صورت آلبومی از تصاویر فراهم آمده است . مراجعه کنندگان به سایت همچنین می توانند از LINK ها و مطالب دیگری که در سایت قرار داده شده است استفاده کنند .

    http://hot-streamer.com/antibubbles

    در این سایت به حباب ها پرداخته می شود . همچنین می توان مطالب پایه حباب ها ، ایمنی ، حباب های صابونی و بسیاری عوامل و مسائل مرتبط با حباب ها را در این سایت فرا گرفت و در صورت لزوم می توان از آرشیو تصاویر سایت برای یادگیری بیشتر استفاده کرد .

    http://www.vennemann-online.de/waterwaves.html

    در این سایت به امواج آب پرداخته می شود . اطلاعات و موارد دانستنی درباره آب و امواج پدید آمده در آن را می توان در این سایت مطالعه کرد . همچنین LINK های زیادی در این سایت در همین زمینه قرار داده شده است تا مراجعه کننده بتواند کاملا با امواج آب و جریاناتی که بر اثر امواج در آب ایجاد می شود مطلع گردد .

    http://www.erc.wisc.edu/~debussch/research

    در این سایت با یک پروژه درباره Heat and Mass Transfer inTurbulent Reacting and Non-Reacting Flows آشنا می شویم . این سایت کاملا به همین موضوع می پردازد . همچنین می توان مطالب زیادی از قبیل منابع تحقیقاتی این پروژه را در این سایت مشاهده کرد .

    http://fluid.power.net

    سایت FLUID POWER NET ارائه دهنده مقالات و اطلاعات گسترده و کاملی درباره سیالات و خواص آنها می باشد . در سایت می توان مطالبی مثل تحقیقات به عمل آمده ، نرم افزار ، آموزش ، جستجوی اطلاعات ، وارد کردن اطلاعات و بسیاری موارد دیگر را مشاهده کرده و آنها را مطالعه کرد .

    http://www.galleryoffluidmechanics.com

    سایت Gallery of Fluid Mechanics همان طور که از اسم آن بر می آید یک DATABASE از تصاویر موجود در زمینه مکانیک سیالات می باشد . در سایت می توان انواع و اقسام تصاویر موجود از رفتار سیالات را مشاهده کرد .

    http://www-math.mit.edu/~bush/gallery.html

    سایت FLUIDE PHOTO GALLERY یک سایت از تصاویر موجود در آلبوم موسسه طراح این سایت در زمینه مواد سیال است .

    http://www.efluids.com/efluids/pages/gallery.htm

    این سایت که به شرکت EFLUIDS تعلق دارد یک PHOTO GALLERY قوی در زمینه تصاویر مهندسی مکانیک را در اختیار مراجعه کنندگان قرار می دهد . آیرودینامیک ، سیالات ، گازها ، جامدات و رفتارهای آب از جمله تصاویری می باشند که در این سایت به طور گسترده به کار گرفته شده اند .

    http://www.vibrationdata.com

    این سایت به ارائه اطلاعات در زمینه VIBRATION می پردازد . این سایت امکان جستجو در زمینه موضوع VIBRATION را فراهم می کند ، علاوه بر این می توان به عناوینی مثل : آموزش ، نرم افزارهای مربوط ، دوره های مرتبط با SHOCK & VIBRATION که در این مجتمع برگزار می شود ، آکوستیک و همچنین گروه آنالیزگر اطلاعات بدست آمده در این سایت دسترسی پیدا کرده و از آنها بهره برد .

    http://www.ecgcorp.com/avsite/index.html

    این سایت یک منبع اطلاع رسانی در زمینه تجزیه و تحلیل سیگنال های بدست آمده در TEST های ACOUSTIS و VIBRATION می باشد . در سایت اخبار و اطلاعات مرتبط با موضوع اصلس سایت درج شده است . همچنین مواردی چون بررسی اصوات و لرزش ها ، مقالات ارائه شده و نیز نرم افزارهای مرتبط با این موضوع را می توان در این سایت مشاهده کرد .

    http://www.gmi.edu/~drussell/Demos.html

    سایت Acoustics and Vibration Animations سایت جالبی است که درآن فیلم های کوتاه انیمیشن آموزشی درباره علوم آکوستیک و لرزش در آن موجود است . این سایت حاوی لیستی از موضوعات VIBRATION و ACOUSTIC است که می توان با انتخاب آنها به فیلم های آموزشی دررابطه با آن موضوع دسترسی پیدا کرد .

    http://www.sandvmag.com

    در این سایت می توان به یک مجله در رابطه با کنترل لرزش و صدا دسترسی پیدا کرد . این مجله مطالبی چون جداول ارائه شده در راستای این رشته را در این سایت ارائه می کند . همچنین می توان عناوینی چون جستجو ، DOWNLOAD و LINK را در این سایت مشاهده کرد و از آنها استفاده نمود .

    http://order.ph.utexas.edu

    این سایت به کاربرد آمار در مکانیک می پردازد . نحوه تجزیه تحلیل گراف ها را نیز در این سایت می توان فرا گرفت . در سایت علاوه بر موضوعاتی که اشاره شد امکان برقراری ارتباط با مرکز و درخواست دریافت جزوه آموزشی این موسسه در این سایت پیش بینی شده است .

    http://cmm.info.nih.gov/intro_simulation/course_for_html.html

    این سایت توسط گروهی از محققان امریکائی در زمینه مکانیک کوانتوم تاسیس شده است . در این سایت به شبیه سازی مولکول های درشت پرداخته می شود و در راستای همین امر یک کتاب مرجع در این سایت قرار داده شده تا علاقمندان بتوانند از آن بهره ببرند . این کتاب و چند منبع اطلاعاتی دیگر که در این سایت وجود دارند به صورت لیست هایی از فهرست آنها در سایت قرار داده شده اند و می توان به آنها دسترسی داشت .

    http://www.theory.chem.washington.edu/~trstedl/quantum/quantum.html

    این سایت با نام Intro to Quantum Mechanics در زمینه رفتارها و نحوه بررسی در مکانیک کوانتوم به بررسی و اطلاع رسانی می پردازد . در سایت می توان اطلاعاتی درباره مکانیک کوانتوم ، نحوه بررسی گراف های بدست آمده و چگونگی رفتار کوانتوم را بدست آورد که می تواند برای محققان و علاقمندان این رشته کاملا مفید و کاربردی باشد .

    http://www.vjquantuminfo.org

    این سایت به ارائه مقالات و نتایج تحقیقات در زمینه QUANTUM می پردازد . کتاب های الکترونیکی ، مقالات الکترونیکی و چاپی و همچنی LINK های قرار داده شده در این سایت و امکانات SEARCH این سایت آن را به یک مرجع تحقیقاتی در زمینه QUANTUM تبدیل کرده است .

    http://www.ussdams.org

    جامعه سدهای امریکا در این سایت به معرفی خود می پردازد . در این سایت اطلاعات فنی ، کنفرانس ها ٍ پروژه های انجام شده و پروژه های در دست ساخت اعم از سدهای بزرگ و کوچک ، برنامه های آموزشی و مجله منتشر شده دراین موسسه را می توان مشاهده کرد .

    www.desertusa.com/colorado/parker_dam/du_parkerdam.html

    در این سایت با شرکت سازنده سد به نام PARKER آشنا می شویم . این شرکت سدی را بر روی رودخانه کلورادو ساخته است و در این سایت مراجعه کنندگان را با سد و درباره موارد جانبی مانند محیط زیست ، کشاورزی و حیات وحش که توسط این سد از خشکی نجات داده شده اند صحبت به میان می آورد .

    http://users.owt.com/chubbard/gcdam

    در این سایت با پروژه تاسیس یک سد در کلمبیا آشنا می شویم . در سایت می توان اطلاعاتی چون عکس ، اطلاعات فنی ، اطلاعات جغرافیائی منطقه و LINK های مرتبط با این پروژه را مشاهده کرد .

    http://www.sunsetcities.com/hoover-dam.html

    شرکت متخصص در ساخت سد HOOVER در این سایت به معرفی شرکت و ساخته های خود می پردازد . در سایت می توان یک آلبوم عکس از سدهای ساخته شده توسط این شرکت را مشاهده کرد . همچنین LINK هایی به سایت های سدهای ساخته شده در سایت قرار داده شده است . اطلاعات فنی و جغرافیائی سدهای ساخته شده را نیز می توان از این سایت دریافت کرد .

    http://www.people.cornell.edu/pages/tw36

    این سایت متعلق به یک دکتر جوان چینی می باشد که در دانشگاه cornell به تدریس مشغول است . این دکتر در زمینه سدها فعالیت می کند و گرایش وی شبیه سازی سه بعدی برای سطوح آزاد سیالات می باشد . در این سایت می توان رساله دکترای این دکتر و نیز ANIMATION هایی از سدها و علل شکستن آنها را DOWNLOAD کرد .

    http://www.sali.freeservers.com/engineering/cfd

    در این سایت با یک نرم افزار شبیه ساز به نام COMPUTATIONAL FLUID DYNAMICS آشنا می شویم یه به اختصار CFD نام گرفته است . این نرم افزار توانائی شبیه سازی رفتار سیالات و گازها را برای تقریبا همه حالات دارا می باشد . تعیین حالت آیرودینامیک هواپیماها ، کشتی ها ، نیروهای وارده به سدها و همچنین یک گالری از تصاویر خروجی این نرم افزار را می توان از مطالبی دانست که در این سایت می توان مشاهده کرد .

    http://www.mel.nist.gov

    دراین سایت با مجله ای الکترونیکی آشنا می شویم به نام MANUFACTURING ENGINEERING LABORATORY که به MEL مشهور است . در این سایت به ارائه مطالب و تحقیقاتی که در زمینه مهندسی مکانیک به عمل آمده است پرداخته می شود . منابع تحقیقاتی که در آنها می توان نتایج بسیاری از تحقیقات محققان را مطالعه کرد از جمله امکاناتی است که در این سایت قرار داده شده است . همچنین مجله و آرشیو آن در اختیار بازدیدکنندگان از سایت قرار دارد . اخبار و رویدادهای جدید دنیای مکانیک نیز در این سایت قابل دسترس می باشند .



  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    ?

    پنج شنبه 87/10/12  ساعت 10:51 عصر

    سایت های معتبر مکانیک...

    http://www.helixtech.com.au/prod02.htm

    این سایت به معرفی یک نرم افزار در زمینه مدیریت کردن و کنترل پمپها می پردازد . این نرم افزار با شبیه سازی کردن یک پمپ می تواند به مهندسین کمک کند تا قبل از استفاده از یک پمپ آنرا امتحان کرده و از کارآئی آن در سیستم اطمینان حاصل کنند . همچنین این نرم افزار برای آموزش اصول کار پمپ ها به دانشجویان و مهندسین تازه کار بسیار مناسب می باشد . در سایت می توان مطالبی از قبیل شبکه لوله ها ، طراحی خطوط لوله ، تصاویر نرم افزار که برای آشنائی از فرم کلی آن در صفحه اول قرار گرفته است را نیز مطالعه کرد .

    http://wings.avkids.com

    در این سایت می توان به یک منبع اطلاعاتی قدرتمند در زمینه هوانوردی و صنعت هوافضا دست یافت . در این سایت می توان به مواردی چون اطلاعاتی درباره پل های دوتکه ، منبع اطلاعاتی هوافضا ، آموزش ، یک DICTIONARY تخصصی هوافضا ، بازدید مجازی از NASA و همچنین راهنمای علمی مهندسان دسترسی پیدا کرد .

    http://physics.nist.gov/PhysRefData/contents.html

    در این سایت می توان به یک REFRENCE درباره مبانی اطلاعاتی فیزیک مکانیک دست پیدا کرد . در این سایت منابع اطلاعاتی کاملی درباره مکانیک ، اطلاعات اتمی مواد ، طیف سنجی اتمی مواد ، طیف سنجی مولکولی ، اطلاعات اشعه های گاما و X برای مواد ، اطلاعات تشعشع مواد و اطلاعاتی درباره فیزیک اتمی را می توان دردسترس داشت .

    http://www.sme.org/cgi-bin/find-issues.pl?&&ME&SME

    این سایت به معرف یک نشریه درمورد مهندسی مکانیک گرایش تولید و ساخت می پردازد . در سایت می توان به آرشیو این مجله ماهانه از سال ???? دسترسی داشت . همچنین کتابخانه ، اخبار و رویدادها ، LINK ، آموزش و فایل های چندرسانه ای قابل DOWNLOAD از مواردی می باشند که در سایت امکان دسترسی به آنها فراهم آمده است .

    http://www.smeir.ir

    پایگاه اطلاع رسانی مهندسی ساخت و تولید ایران در این سایت قرار دارد . در این سات فارسی امکان جستجو در مطالب سایت موجود می باشد . همچنین سایت دارای زیر مجموعه های اصلی اندازه گیری ، ماشین کاری و مهندسی جوش می باشد . در این پایگاه اخبار روز دستاوردهای فنی مهندسان ایرانی و خارجی در زمینه ساخت و تولید را می توان مطالعه کرد . همچنین اخبار دانشگاه ها ، پرسش و پاسخ ، نمایشگاه ها ، همایش ها ، تازه های نشر ، دوره های برگزار شده در این موسسه و معرفی پروژه از دیگر مطالب خواندنی این پایگاه محسوب می شوند.

    http://www.kurtworkholding.com/news/4390.html

    در این سایت با شرکت KURT که سازنده قالب و دستگاه های تزریق مذاب می باشد آشنا می شویم . در سایت می توان با تکنولوژی به کار گرفته شده در این شرکت آلمانی در تولید قالب و نیز دستگاه های تزریق دایکاست آشنا شد و لیست محصولات تولید شده در این شرکت را نیز می توان مشاهده کرد . در سایت می توان به عناوینی چون اخبار ، LINK ، امکان DOWNLOAD نرم افزار و فیلم های آموزشی و همچنین جستجو در سایت برخورد کرد .

    http://www.nae.edu

    این سایت متعلق به آکادمی بین المللی مهندسی می باشد . در این سایت می توان مواردی از قبیل پروژه های مهندسی ، انتشارات ، اخبار و رویدادها و LINK های مرتبط با مهندسی را مشاهده کرد و درباره آنها به کسب اطلاعات پرداخت . همچنین امکان SEARCH در سایت فراهم آمده است . علاقمندان به این سایت می توانند در سایت ثبت نام کرده و به اعضای آن بپیوندند . مجلات منتشر شده در این موسسه را می توان از طریق E-mail دریافت کرد .

    http://www.asme.org

    در این سایت با یک مرکز اطلاعاتی در زمینه مهندسی مکانیک ( مهندسی مادر) آشنا می شویم . در این سایت می توان به اطلاعات و اخبار دنیای مهندسی ، تولیدات جدید ، دوره های آموزشی مجازی ، امکانات جستجو در سایت ، منابع اطلاعاتی ، مجله اختصاصی منتشر شده در سایت ، استانداردها و منابع اطلاعاتی مورد نیاز برای یک مهندس و همچنین کتابخانه و LINK به منابع اطلاعاتی و REFRENCE های معتبر دسترسی پیدا کرد و از این امکانات ارائه شده بهره برد .

    http://www.sae.org/servlets/index

    در این سایت با مجله الکترونیکی ONLINE آشنا می شویم که SAE INTERNATIONAL نام دارد . در این سایت می توان به منابع خبری و اطلاعاتی زیادی درزمینه مهندسی توید در گرایش های اتومبیل ، صنایع هوافضا ، وسایل حمل و نقل، موتورهای مسابقه ای برای اتومبیل های مسابقه ای ، مطالب آموزشی برای دانشجویان ، اطلاعات آماری در زمینه مهندسی تولید و همچنین امکان دریافت مجله و نیز جستجو در سایت و امکان ثبت نام در سایت دسترسی داشت و از آنها استفاده کرد .

    http://www.imeche.org.uk

    در این سایت با INSTITUTION OF MECHANICAL ENGINEERS آشنا میشویم . در این سایت اطلاع رسانی می توان به وسیله امکانات SEARCH قرار داده شده در سایت به مطالبی که مد نظر است دست پیدا کرد و از آن اطلاعات استفاده کرد . در اسیت همچنین آخرین اخبار دنیای مهندسی مکانیک و آخرین رویدادهای این رشته را می توان مشاهده کرد . افراد علاقمند می توانند در این سایت عضو شوند .

    http://www.sem.org

    در این سایت با جامعه مهندسی مکانیک تجربی آشنا می شویم . در صفحه اصل سایت می توان مطالبی چون اخبار ، کنفرانس ها ، انتشارات ، راهنمای تکنیکی ، آموزش و دانشجویان و FREE DOWNLOADS را مشاهده کرد .

    http://www.fisita.com

    موسسه FISITA که در این سایت به معرفی خود می پردازد یک موسسه خصوصی است که در زمینه طراحی و ساخت خودرو به شرکت های خودرو سازی خدمات مشاوره ای طراحی و ساخت و تکنولوژیکی ارائه می کند . این شرکت با داشتن یک گروه بزرگ از مهندسین مکانیک در سراسر دنیا و نمایندگی در کشورهای مختلف به ارائه خدمات می پردازد . در این سایت می توان به مجله اختصاصی منتشر شده در این موسسه که به صورت الکترونیکی در این سایک قابل دسترسی برای علاقمندان می باشد دسترسی پیدا کرد ، همچنین امکانات SEARCH در WEB نیز در این سایت قرار داده شده است تا مراجعان بتوانند مطالب خود را از طریق این موتور جستجو در اینترنت جستجو کنند .

    http://www.autoline.org/EAIG/index.html

    در این سایت با گروه پیشرو صنعت خودرو در اروپا آشنا می شویم . این گروه به تحقیقات در زمینه خودرو و تکنولوژی های جدید که می توان در این صنعت به کار گرفت می پردازد . سایت اطلاع رسانی این گروه یک منبع خوب اطلاعاتی برای مطلع شدن از پیشرفت های صنایع خودروئی در جهان می باشد . همچنین اطلاعاتی در زمینه های تولیدات ، پروژه های در دست تحقیقات ، کنفرانس ها ، پیشرفت های تلکترونیک و کاربردهای آن در صنعت خودرو ، نتایج تحقیقات و همچنین آموزش های مجازی در زمینه روش های تحقیق در اینترنت را می توان در این سایت مورد مطالعه قرار داد.

    http://www.automotive-technology.com

    در این سایت به مجله AUTOMOVE TECHNOLOGY برخورد می کنیم . این مجله یک پایگاه اطلاع رسانی در زمینه خودرو و صنایع مربوط به آن می باشد . در صفحه اصلی این سایت می توان مطالبی چون پروژه های صنعتی ، INDEX برای یافتن اطلاعات مورد نیاز ، تولیدات و اخبار مربوط به محصولات تولید شده در صنایع و همچنین امکانات SEARCH در سایت را مشاهده کرد .

    http://www.alldata.com

    سایت AUTOZONE یک سایت اطلاع رسانی در زمینه خودرو و صنایع وابسته می باشد . در این سایت می توان به مطالبی چون اخبار روز صنایع خودرو ، محصولات جدید تولید شده و همچنین اطلاعاتی برای حرفه ای های خودرو و اتومبیل های خاص دسترسی پیدا کرد .

    http://arc.engin.umich.edu

    در این سایت می توان با مرکز تحقیقات خودروی ARC آشنا شد . این مرکز درزمینه تکنولوژی های جدید و فناوری های به کارگفته شده در خودروهای جدید به تحقیق می پردازد . در صفحه اول این سایت می توان موارد زیر را مشاهده کرد : پروژه های تحقیقاتی ، اخبار و رویدادهای سایت ، نرم افزار و امکان برقراری ارتباط با سایت .

    http://www.uscar.com

    در این سایت با موسسه اطلاع رسانی خوردو USCAR آشنا می شویم . این موسسه در سایت خود به معرفی خودروهای تولید شده در ایالات متحده می پردازد و درباره فناوری به کار رفته در آنها اطلاعاتی را در اختیار بازدیدکننده قرار می دهد . در این سایت و در صفحه اصلی مواردی چون خودروهای امریکائی ، محققان موسسه ، امکانات جستجو ، LINK و اخبار محصولات تولیدی جدید به چشم می خورد .

    http://me.lsu.edu/tier

    در این سایت با مرکز تحقیقات و نوآوری در موتورهای جت آشنا می شویم . در این سایت می توان موادی چون LINK ، انتشارات ، پروژه های در دست انجام ، مراکز صنعتی و مرکز تحقیقاتی را در صفحه اول مشاهده کرد .

    http://appl003.lsu.edu/mech/mechweb.nsf/index

    در این سایت دپارتمان مهندسی مکانیک دانشگاه ایالتی لویسیانا به معرفی خود و فعالیت هایی که انجام می دهد می پردازد . در سایت می توان به اخبار جدید دسترسی پیدا کرد . همچنین تحقیقات به عمل آمده در این دانشکده و رویدادهای مهم را می توان در سایت مشاهده کرد .

    http://www.iasme.org

    این سایت متعلق به جامعه بین المللی مهندسی مکانیک IASME می باشد . در این سایت می توان اطلاعاتی درباره کنفرانس های تشکیل شده در این موسسه ، ژورنال های منتشر شده ، اعضای گروه و کتاب های موجود بدست آورد .

    http://www.raeng.org.uk

    در این سایت می توان با آکادمی سلطنتی مهندسی مکانیک انگلستان آشنا شد . در این سایت می توان به اخبار و رویدادها ، انتشارات ، آموزش ، تحقیقات به عمل آمده ، SITE INDEX ، کنفرانس ها و همچنین LINK به سایت های مربوط دست پیدا کرد و از این منابع اطلاعاتی بهره برد . همچنین امکانات SEARCH در سایت قرار داده شده است و می توان با استفاده از گزینه QUICK INDEX به موارد و اطلاعات مورد نظر در سایت در حداقل زمان دست پیدا کرد .

    http://www.directindustry.com

    این سایت یک سایت اطلاع رسانی در زمینه مهندسی مکانیک و رشته های جانبی آن می باشد . در سایت می توان به مواردی چون امکانات SEARCH ، لیست تقسیم بندی های اطلاعت موجود در سایت دسترسی داشت . این سایت به مقالات و نشریه هایی درزمینه هیدرولیک ، پنوماتیک و اصول اتوماسیون به کار رفته در آن اشاره دارد و می توان اطلاعات مناسبی را در این زمینه ها از آن استخراج کرد .

    http://www.newequipment.com

    این سایت مربوط به یک ژورنال اطلاعاتی در زمینه مهندسی مکانیک به نام NED می باشد . درسایت این ژورنال می توان به مواردی چون راهنمای تولیدات صنعتی ، مرکز انتشارات و اخبار و اطلاعات جدید در دنیای مکانیک دست پیدا کرد . امکانات SEARCH هم در این سایت قرار داده شده است تا بتوان به مطالب مورد نظر در این سایت دسترسی داشته باشیم . همچنین زیرمجموعه هایی از مهندسی مکانیک را می توان در این سایت یافته و از آنها به کسب اطلاعات پرداخت .

    http://www.motionsystemdesign.com

    این سایت به موسسه MOATION SYSTEM DESIGN تعلق دارد که در زمینه ساخت و طراحی سیستم های حرکتی صنعتی فعالیت دارد . این موسسه در این سایت به انتشار نشریه الکترونیکی حاوی اطلاعات فنی و مدل های تولیدات خود می پردازد . امکانات SEARCH در سایت قرار داده شده است . همچنین می توان به مواردی چون آرشیو مجله از سال ???? تا کنون ، تکنولوژی ، روزنامه موسسه و اخبار اشاره کرد .

    http://www.mwdonline.com/s/default.asp

    مجله PRODUCTION TECHNOLOGY NEWS در این سایت در دسترس علاقمندان قرار دارد . در این مجله به معرفی تازه های تولیدات تکنولوژیکی در زمینه مهندسی مکانیک پرداخته می شود . امکانات SEARCH در سایت فراهم آمده است . همچنین آگهی های بازرگانی زیادی را در این سایت می توان مشاهده کرد . مجله این سایت را می توان با REGIST کردن در این سایت از طریق پست الکترونیکی دریافت کرد .

    http://www.americanmachinist.com

    این سایت مربوط به موسسه AMERICAN MACHINIST می باشد که در ارتباط با تازه های تولید در امریکا به ارائه مطالب و اطلاعات می پردازد . در این سایت امکان SEARCH فراهم آمده است . همچنین می توان به مواردی چون روش پیدا کردن راه حل مشکلات ، مرکز اطلاعاتی ، چارت ابزارهای برشی ، دپارتمان های موسسه ، رویدادهای صنعتی ، روزنامه الکترونیکی ، آرشیو انتسارات و موتور جستجوی داخلی سایت که در صفحه اصلی سایت آمده اند اشاره کرد .

    http://www.33metalproducing.com

    در این سایت با موسسه METAL PRODUCING&PROCESSING آشنا می شویم که به انتشار مجله ای درباره فلزکاری و انجام انواع عملیات ماشین کاری بر روی فلزات به ارائه اطلاعات می پردازد . در صفحه اول مواردی چون اخبار و رویدادهای صنعتی ، سمینارها ، مجله تخصصی منتشر شده در سایت به صورت الکترونیکی ، امکانات SEARCH و آرشیو مطالب را می توان مشاهده کرد .

    http://www.fpweb.com

    سایت FLUID POWER WEB ارائه کننده یک مجله تخصصی درباره ابزارها و روش های ایجاد نیرو توسط سیالات و علم هیدرولیک و پنوماتیک می باشد . در این سایت مواردی چون روزنامه الکترونیکی ، تولیدات ، مطبوعات ، نرم افزارهای مربوط ، LINK ، امکان دریافت منبع اطلاعاتی هیدرولیک و پنومایتک و بسیاری موارد دیگر را می توان در صفحه اول مشاهده کرد .

    http://www.fluidpowerdesign.com/esearch/FPSearch/FPSearchStart.asp?GLSITENO=200&where=ALL

    در این سایت با یک راهنما در طراحی محصولات تحت فشار سیالات مواجه می شویم . این اصول علم هیدرولیک را می توان در این سایت در زیر مجموعه هایی که در صفحه اصلی نشان داده شده اند مطالعه کرد .

    http://www.gardnerweb.com/pm

    دراین سایت با مجله الکترونیکی PRODUCTION MACHINING آشنا می شویم . این مجله به ارائه مطالبی درزمینه ماشین کاری و تولیداتی که از این طریق به بازار وارد می شوند می پردازد . در سایت می توان اخبار و رویدادها ، آرشیو مجله ، LINK به سایت های مرتبط و همچنین امکان دریافت مجله به صورت پست الکترونیکی را مشاهده کرد .

    http://www.assemblymag.com

    ساین ASSEMBLY MAGAZINE ارائه کننده مجله مونتاژ می باشد . در سایت این مجله به اطلاعاتی درزمینه اطلاعات تولید ، تحقیقات صنعتی ، INDEX ، امکان CHAT و ارائه پرسش و دریافت پاسخ از متخصصان درباره مونتاژ ، آرشیو اطلاعات فنی ، امکانات SEARCH ، اخبار و رویدادها ، امکان دریافت مجله توسط پست الکترونیکی و سایر خدمات دیگر می توان دسترسی پیدا کرد .

    http://www.tool-moldmaking.com

    این سایت متعلق به نشریه TOOL - MOLDING می باشد که درباره قالب و محصولات تولید شده از روش ریخته گری به ارائه مطالب می پردازد . در سایت و در صفحه اصلی می توان مطالبی چون آرشیو نشریه ، مرکز اطلاعاتی تولیدات ، اخبار صنایع ، مجله های تجاری مرتبط و امکانات SEARCH را مشاهده کرد . همچنین اخبار و سمینارهای جدید در راستای موضوع سایت را می توان در HOMEPAGE مشاهده کرد .



  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    ?

    پنج شنبه 87/10/12  ساعت 10:50 عصر

    سایت های معتبر جهان در زمینه مکانیک

    http://www.solid.ikp.liu.se/solidbook

    این سایت معرفی کننده کتابه ای مرجع مهندسی مکانیک می باشد . در این سایت کتاب های مرجع این رشته را می توان از طریق LINK های قرار داده شده مشاهده کرد .

    http://design.alfred.edu/mechanics.html

    این سایت MECHANIC EQUATION نام دارد و در آن فرول های رشته مهندسی مکانیک ارائه می شود . فرمول های ترکیبی جدید را می توان در این سایت جستجو کرد . همچنین اطلاعات مکانیک ، فرمول های مکانیک ، HANDBOOK ، تمرینات ارائه شده مکانیک و فرمول های متفرقه را می توان در این سایت مشاهده کرد .

    http://home.hetnet.nl/~paul_voorhaar/Pipestress/index.html

    شعار این سایت این است که : نرم افزارهای کامپیوتری قادر به محاسبات ساخت می باشند ولی یک مهندس واقعی و طراح فقط می تواند از این ابزارها بهره صحیح ببرد . این سایت درباره مهندسی مکانیک گرایش PIPING بحث می کند . انواع محاسبا و منابع مرجع اطلاعاتی مناسبی را می توان در این سایت در این زمینه بدست آورد که کاملا به مهندسین این رشته کمک می کند تا با نهایت اطمینان به کار خود بپردازند .

    به علت کثرت سایتها ، بقیه رو در ادامه مطلب قرار دادم .

    http://www.mme.tcd.ie/~jbadger/grindingpage.html

    در این سایت می توان با ماشینکاری و تاریخچه آن آشنا شد. ماشینکاری یکی از زیر گروه های مکانیک می باشد که کاربرد بسیار وسیعی در صنایع دارد . در سایت می توان به اطلاعاتی درزمینه این روش تولید از ابتدا تا کنون بدست آورد .

    www.steamforum.com

    این سایت به نام STEAM & POWER در اینترنت قرار داده شده است و در این سایت به نیروی بخار و انرژی حاصل از آن و استفاده هایی که از این نیرو در صنایع به عمل می آید پرداخته می شود . در این سایت امکان SEARCH درمورد این مبحث وجود دارد . همچنین یک مرجع اطلاعاتی قدرتمند از اطلاعات بخار، نحوه تولید و استفاده از آن را در این سایت می توان مشاهده کرد .

    www.engineering.com

    سایت ENGINEERING.COM همان طور که از اسم آن بر می آید در مورد مباحث مهندسی صحبت می کند . در سایت می توان موضوعاتی را که مد نظر مان است را از دو روش ، یکی داخل منابع سایت و دیگری از منابعWEB جستجو کنیم . همچنین می توان بسیاری مطالب و مقالات را در این سایت مورد مطالعه قرار داد و استفاده کرد . از امکانات دیگری که در این سایت قرار داده شده است می توان به LINK هایی به سایت های معتبر مهندسی مکانیک نام برد .

    http://www.memagazine.org

    مجله ONLINE مهندسی مکانیک را در این سایت می توان پیدا کرد . همچنین اطلاعاتی در زمینه مهندسی مکانیک ، علت تاسیس این نشریه ، انجمن مهندسی مکانیک امریکا و اخبار و رویدادها را می توات در این سایت مشاهده کرد . غیر از مجله اصلی ، می توان مجله POWER & ENERGY و ONLINE EXCLUSIVE و تعدادی مجله دیگر را نیز می توان از طریق این سایت در دسترس داشت .

    http://www.machinedesign.com

    سایت MACHINE DESIGN ارائه کننده یکی از مجلات پر سابقه در زمینه مهندسی مکانیک می باشد . در این سایت علاوه بر مجله می توان گزارش ها و مقالات بسیاری در زمینه طراحی در مهندسی مکانیک را یافت کرده و از آنها بهره برد . آرشیو اطلاعات ، تکنولوژی ، صنایع ، دپارتمان ها ، اخبار صنعتی ، کتباخانه CAD و E-BOOK های مجانی ، مراکز فن آوری و بسیاری مسیر دیگربرای کسب اطلاعات را می توان در این سایت مشاهده کرد .

    http://www.theengineer.co.uk/Home/Default.aspx

    این سایت به معرفی مجله ENGINEER می پردازد . این مجله درباره مهندسی مکانیک و رشته های وابسته به آن به فعالیت مشغول می باشد. در این سایت می توان به ابزار جستجو دست یافت ، همچنین اخبار و رویدادها ، مهندسی طراحی ، مهندسی تولید ، تولیدات ، LINK به سایت های مربوط و موارد بسیار دیگر را می توان در این سایت مشاهده کرد .

    www.mcb.co.uk/ec.htm

    در این سایت با ژورنال مهندسی مکانیک گرایش طراحی جامدات و CAD آشنا می شویم . در این سایت مواردی چون تولیدات ، کتابخانه ها ، آرشیو ژورنال ها ، LINK و اخبار و رویدادهای مهم را می توان مشاهده کرد . همچنین امکان ثبت نام در سایت و دریافت مجله از طریق پست الکترونیکی وجود دارد .

    http://www.ihsurc.com/index.html

    سایت موسسه IHS که یکی از مراکز اطلاعاتی و منابع درسی برای دانشگاه ها می باشد . در این سایت می توان به اطلاعاتی در زمینه مهندسی مادر ( مهندسی مکانیک ) دست پیدا کرد . امکانات SEARCH نیز در این سایت قرار داده شده است . SE این مجموعه را می توان از طریق این سایت مطالعه کرد و برای این کار باید به عضویت سایت در آمد .

    http://www.engr.colostate.edu/~dga/mechatronics

    در این سایت می توان به یک مرجع اطلاعاتی در زمینه مکاترونیک که تلفیقی از مکانیک و الکترونیک است و معمولا در ساخت روبات ها به کار می رود دست پیدا کرد . در این سایت می توان لیستی از منابع اصلی و مرجع در این رابطه را در اختیار داشت و از آن بهره برد .

    http://www.ite.com/~itekb/whitepaper/white_paper.htm

    سایت ITE را می توان به عنوان یک مرجع بسیار کامل و DATABASE در زمینه مهندسی مکانیک معرفی کرد . این DATABASE و HAND BOOK که در این سایت ارائه می شود حاوی INDEX می باشد و می توان از آن به عنوان راهنمای بسیار قدرتمندی در مهندسی مکانیک نام برد که با استفاده از آن می توان به اطلاعات بسیار ارزشمندی دست یافت .

    http://www.inspectioneering.com

    در این سایت با یک مجله آشنا می شویم که در مورد بازرسی تولیدات به ارائه مطالب می پردازد . انواع روش های بازرسی ، درصد ریسک و خطا در بازرسی های اتفاقی ، ایمنی تولیدات و ابزار آلات مورد نیاز بازرسی ها را در این سایت می توان مشاهده کرد .

    http://edwardspub.com/journals/IJHEX

    این سایت به معرفی نشریه بین المللی مبدل های حرارتی می پردازد . این نشریه امریکائی از معتبر ترین مجله های منتشر شده در این رابطه در سطح جهانی می باشد . در این سایت امکان دریافت این مجله تنها با داشتن کارت های اعتباری بین المللی ( که در دسترس مراکز دانشگاهی و آموزش عالی قرار دارد ) مقدور می باشد .

    http://www.engineerstoolbox.com

    سایت موسسه ETBX در مورد مهندسی مکانیک و اصول کار این رشته به ارائه نشریات و آموزش هایی می پردازد . برای استفاده از این سایت باید فرم عضویت سایت را پر کرده و در سایت REGISTER انجام داد . پس از عضو شدن می توان از امکانات این سایت بهره برد . امکانات جانبی این سایت عبارت اند از ENGINEERING LINKS و ETBX DOCUMANTIONS.

    http://www.efunda.com/home.cfm

    در این سایت با یک نشریه الکترونیکی ONLINE آشنا می شویم که درباره مهندسی مکانیک به ارائه مطالب می پردازد . مواد ، مرکز طراحی ، تجزیه و تحلیل ها ، تبدیل واحدها ، فرمول ها ، محاسبات ریاضی و امکانات SEARCH را می توان در این سایت مشاهده و از این امکانات استفاده کرد .

    http://www.engineersedge.com

    این سایت EDGE یک سایت خبر رسانی و آموزشی در زمینه مهندسی مکانیک می باشد . در این سایت به مواردی همچون DATABASE طراحی های مهندسی ، DOWNLOAD ، LINK ، امکان ثبت نام در سایت و عضو شدن ، سرویس های پشتیبانی ، منابع مکانیک سیالات ، اندازه ها و مقیاس های استاندارد از قبیل قطر مته ها ، سطوح ، واحد های محاسباتی و امکانات دیگری را می توان در این سایت در اختیار داشت .

    http://euler9.tripod.com

    این سایت را می توانبه عنوان یک مرجع برای دسترسی به سایت های مرجع و E-BOOK های مکانیک نام برد . در این سایت آدرس دسترسی به این مراجه و منابع آورده شده است و می توان از این طریق به سایت های مورد نظر دسترسی پیدا کرد . بسیاری از E-BOOK های مکانیک در این سایت دارای LINK می باشند .

    http://www.brad.ac.uk/research/mbdmst/rotordynamic

    این سایت به موضوع حرکت دورانی و ROTOR DYNAMIC متمرکز شده است . در سایت امکان دریافت اطلاعات و پاسخ سوالات مطرح شده ممکن می باشد .

    http://www.nssn.org

    این سایت به عنوان یکی از مراجع بین المللی برای شناخت و دریافت استاندارد های رایج در سطوح جهانی مهندسی مکانیک محسوب می شود . در سایت می توان انوتع تبدیل واحد ها ، استانداردهای ماشینکاری و انماع فعالیت های مرتبط با مهندسی مکانیک را مشاهده و درباره آن اطلاعات لازم را کسب کرد .



  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    ?

    پنج شنبه 87/10/12  ساعت 10:45 عصر

    رشته مکانیک خودرو آخرش به کجا میرسه...؟

    زمینه‌های فعالیّت در مهندسی مکانیک

    زمینه‌های فعالیّت مهندسی مکانیک به طور مفصّل‌ عبارت‌اند از:

    • در زمینه? طراحی:
      • ماشین‌ها و دستگاه‌هایی که هر نوع محصولی را ساخته و بسته‌بندی می‌کنند.
      • تجهیزات گردنده مانند پمپ‌ها، فشرده‌سازها (کمپرسورها)، دمنده‌ها، توربوماشین‌ها (توربین‌ها و ...).
      • موتورهای درون‌سوز (موتورهای احتراق داخلی)
      • مخزن‌های تحت فشار، رآکتورها، مبادله‌کن‌های گرمایی، دیگ‌های بخار
      • سامانه‌های لوله‌کشی
      • وسیله‌های نقلیه مانند خودرو (اتومبیل)، کامیون، اتوبوس، هواپیما و ...
      • تجهیزات حمل مواد مانند تسمه نقّاله‌ها، روبات‌ها و ...
    • در زمینه? تحلیل:
      • شکست دستگاه‌ها
      • بهبود عملکرد و قابلیّت اطمینان
      • انتقال گرما
      • ارتعاشات مکانیکی
    • در زمینه? آزمایش:
      • آزمایش کیفیّت، امنیّت و قابلیّت اطمینانِ فرآورده‌ها، دستگاه‌ها و فرآیندها
    • در زمینه فرآیندهای ساخت و تولید
      • فرایندهای ماشینکاری سنتی
      • فرایندهای ماشینکاری غیر سنتی
      • فرایندهای شکلدهی شامل شکل دهی ورقی و حجمی
      • طراحی و ساخت قالبها و قیود
      • روشهای اتصال و جوشکاری
      • عملیات حرارتی
      • روشهای ریخته گری
      • مترولوژی و سیستم‌های اندازه گیری
    • همکاری با مهندسان دیگر رشته‌ها (مانند مهندسی عمران، برق، شیمی و ...) به منظور طراحی واحدهای تولیدکننده? انواع گوناگون فرآورده‌ها

                                 

     
         
         
     
     لیست دروس کامل مهندسی مکانیک
    ردیف نام درس ردیف نام درس
    1 آزمایشگاه انتقال حرارت 2 آزمایشگاه ترمودینامیک
    3 آزمایشگاه دینامیک و ارتعاشات 4 آزمایشگاه شیمی
    5 آزمایشگاه علم و مواد 6 آزمایشگاه فیزیک 1
    7 آزمایشگاه فیزیک 2 8 آزمایشگاه ماشینهای حرراتی
    9 آزمایشگاه مبانی مهندسی برق 10 آزمایشگاه مقاومت مصالح
    11 آزمایشگاه مکانیک سیالات 12 آزمایشگاه کنترل اتوماتیک
    13 ارتعاشات مکانیکی 14 استاتیک
    15 انتقال حرارت 1 16 انقلاب اسلامی و ریشههای آن
    17 پروژه تخصصی 18 تاریخ اسلام
    19 تربیت بدنی 2 20 ترمودینامیک 1
    21 ترمودینامیک 2 22 دینامیک
    23 دینامیک ماشین 24 روشهای تولید و کارگاه
    25 روشهای طراحی مهندسی 26 ریاضی 1
    27 ریاضی 2 28 ریاضی مهندسی
    29 زبان تخصصی 30 زبان خارجی
    31 سیستمهای اندازهگیری 32 شناخت فلزات صنعتی
    33 شیمی عمومی 34 طراحی اجزاء 1
    35 طراحی اجزاء 2 36 طراحی بدنه و شاسی خودرو
    37 طراحی ماشین به کمک کامپیوتر 38 طراحی ماشینهای ابزار و تولید
    39 طراحی ماشینهای دوار 40 طراحی ماشینهای سنگین
    41 طراحی موتورهای احتراق داخلی 42 طراحی مکانیزمها
    43 علم مواد 44 فارسی
    45 فیزیک 1 46 فیزیک 2
    47 مبانی مهندسی برق 1 48 متون اسلامی (آموزش زبان عربی)
    49 محاسبات عددی 50 مدیریت و اقتصاد صنعتی
    51 معادلات دیفرانسیل 52 معارف اسلامی 2
    53 مقاومت مصالح 1 54 مقاومت مصالح 2
    55 مقاومت مصالح 3 56 مکانیک سیالات 1
    57 مکانیک سیالات 2 58 مکانیک مواد مرکب
    59 نقشه کشی 2 60 نقشه کشی صنعتی 1
    61 یاتاقان و روغنکاری 62 کارآموزی 1 (یکماه)
    63 کارآموزی 2 (یکماه) 64 کارگاه اتومکانیک
    65 کارگاه جوشکاری و ورقکاری 66 کارگاه ریخته گری
    67 کارگاه ماشین ابزار و ابزار سازی 68 کنترل اتوماتیک

                             

     
         
         
     
     

    آینده شغلی ، بازارکار، درآمد:


    در حال حاضر دانشجوی توانمند مهندسی مکانیک پس از فارغ‌التحصیلی مشکل کاریابی ندارد چرا که به گفته دکتر دورعلی توسعه سخت‌افزاری و رشد مسایل مهندسی ، گرایش به سمت تولید داخل و ایجاد تکنولوژی تولید تجهیزات و وسایل در داخل کشور و روی آوردن به خدمات مهندسی در داخل کشور به علت محدودیت‌های ارزی و کاهش درآمدهای نفتی، باعث رشد چشمگیر بازارکار مهندسان مکانیک در ایران شده است.

    دکتر دورعلی در ادامه می‌گوید:

    «یک مهندس مکانیک در حال حاضر در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد


    :طراحی و ساخت تمامی ماشین‌آلات و قطعات آنها، اعم از ماشین‌آلات تولیدی تمامی صنایع، لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی.

    :طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاههای فسیلی، اتمی ، خورشیدی ، بادی و آبی.

    :طراحی و ساخت تجهیزات و سیستم‌های انتقال و تصفیه آب، سیستم‌های مکانیکی و کنترلی پالایشگاهها و کارخانجات شیمیایی.

    :طراحی و ساخت تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمانها و اماکن، بالابرها و آسانسورها و سیستم‌های حمل و نقل.

    :ساخت ماشین‌آلات تغلیظ و بازیافت مواد مثل کارخانجات قند، کاغذسازی ، سیمان ، نساجی ، نمک و کنسانتره .

    :طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی.

    :ساخت تجهیزات دفاعی مانند تانک، راکت، اژدر و پلهای متحرک

    :ساخت روبات‌ها ، بازوهای مکانیکی و سیستم‌های تولید.

    در ضمن یک مهندس مکانیک می‌تواند به عنوان کارشناس و مشاور فنی در بانک‌ها ، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و بیمه و شرکت‌های بازرسی و نظارت امور بین‌المللی فعالیت بکند.»

    دکتر الستی نیز در این زمینه می‌گوید:

    «در همه جای دنیا یک فارغ‌التحصیل مهندسی مکانیک مثل یک موم خام است که دانش کافی دارد و در هر زمینه‌ای که کار کند می‌تواند در آن زمینه متخصص بشود.

    برای مثال می‌تواند در تحلیل و طراحی خودرو، در طراحی و ساخت ماشین‌های ابزار و حتی در تدوین و تولید برنامه‌های کامپیوتری فعالیت بکند. یعنی رشته مکانیک زمینه کار و زمینه انتخاب بسیار گسترده‌ای را در مقابل فارغ‌التحصیلان این رشته قرار می‌دهد.»

    دکتر قرشی نیز در مورد فرصت‌های شغلی، گرایش مهندسی دریا می‌گوید:

    «بدون شک چون مهندسی دریا نسبت به گرایش‌های دیگر رشته مکانیک تخصصی‌تر است، فرصت‌های شغلی آن نیز محدودتر می‌باشد اما با این وجود فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در کارخانه‌های کشتی‌سازی کشور مثل کارخانه کشتی‌سازی «صدرا» در بوشهر ، کارخانه «نکا» در شمال و «اروندان» در خلیج فارس مشغول به کار گردند و یا در سازمان بنادر و کشتی‌رانی وظیفه ساخت سکوهای شناور را بر عهده بگیرند.»


    «مکانیک بهشت ریاضیات است.» این جمله زیبا از «لئونارد اولر» ریاضی‌دان بزرگ سوئیسی، بیانگر ارتباط تنگاتنگ ریاضیات با مکانیک است. در واقع مهندسی مکانیک بخصوص در گرایش حرارت و سیالات از مباحث و مسایل ریاضی بسیار استفاده می‌کند. از سوی دیگر همان‌طور که پیش از این گفتیم مکانیک بخشی از علم فیزیک است و حتی دانش‌آموزان دوره متوسطه نیز با علم مکانیک در کتاب فیزیک خود آشنا می‌شوند و این علم بخصوص در گرایش طراحی جامدات اهمیت بسیاری دارد. به همین دلیل دانشجوی مهندسی مکانیک باید در دو درس ریاضی و فیزیک قوی بوده و همچنین از هوش، استعداد و قدرت تجسم خوبی برخوردار باشد.

    دکتر الستی در مورد توانایی‌های لازم برای دانشجوی این رشته می‌گوید:

    «فعالیت در رشته مهندسی مکانیک بسیار متنوع است و در نتیجه هم دانشجوی علاقه‌مند به کارهای تئوریک می‌تواند جذب این رشته شده و در بخش‌های نظری و تئوری فعالیت کند و هم دانشجوی خلاق و علاقه‌مند به طراحی و ساخت وسایل و دستگاههای مختلف می‌تواند این رشته را انتخاب نماید. اما بدون شک یک مهندس مکانیک موفق کسی است که به یاری دو بال علم و عمل پیشرفت کند. به همین خاطر من در دانشگاه ، دانشجویان را تشویق می‌کنم که پروژه‌های تحقیقاتیشان تلفیقی از کار تئوریک و عملی باشد.»

    دانشجوی این رشته باید از نظر جسمی آمادگی کار در محیطهای پرجمعیت و کارخانجات دور از شهر را داشته باشد.


    امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی میسر می‌باشد. در دوره کارشناسی ارشد 32 واحد و در دوره دکترا 48 واحد درسی ارایه می‌گردد.

    رشته‌های مشابه و نزدیک به این رشته :

    رشته مهندسی مکانیک به عنوان جامع‌ترین رشته مهندسی دارای دروس مشترک با اغلب رشته‌های مهندسی دیگر نظیر مهندسی دریا ، مهندسی شیمی، مهندسی هوا فضا و ... می‌باشد.


    مهندسی مکانیک جامع‌ترین رشته مهندسی است که در آن با اصول اساسی طراحی تمامی سیستمهای محیط پیرامون آشنا می‌شویم . دروس این رشته غالبا کاربردی بوده و در ارتباطی تنگاتنگ با دروس ریاضیات و فیزیک است. دانشجوی این رشته باید فردی خلاق و دارای قدرت تجسم کافی باشد تا بتواند در طراحی مکانیزمها موفق باشد.


    دانش مکانیک دانش زندگی است . در هر مجتمع و کارگاه صنعتی نیاز به فارغ‌التحصیلان این رشته امری ضروری و مشهود است و با توجه به حرکتهای صنعتی این چندساله اخیر کشور مهندسین مکانیک بیش از پیش در گرداندن چرخ صنعت دخیل شده‌اند و راه همواره برای رشد و ترقی آنها گشاده است.


    رشته مهندسی مکانیک دارای واحدهایی ملموس و کاربردی است ولی داشتن شناخت کافی نسبت به این رشته قبل از انتخاب آن ضروری است. اغلب واحدهای این رشته دارای ریاضیات دیفرانسیلی پیچیده و تجسم فیزیکی هستند که منجر به سخت‌شدن این واحدها می‌شوند. ضمنا واحدهای کارگاهی و فعالیت در واحدهای تولیدی نیز از ویژگی‌های این رشته می‌باشد که داوطلبان آن را با محیطهای صنعتی آشنا کرده و پیوند می‌زند.

    توانایی‌های مورد نیاز و قابل توصیه :

     

    وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:

     

    مصاحبه با دانشجوی مشغول به تحصیل

     

    وضعیت نیاز کشور به این رشته

     

    نکات تکمیلی

     

                                             

     
         
         
     

    هدف

    در حقیقت رشته مکانیک بخشی از علم فیزیک است که با استفاده از مفاهیم پایه علم فیزیک و به تبع آن ریاضی به بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آنها می‌پردازد و می‌کوشد تا با توجه به نتایج بررسی‌های خود ، طرحی نو در زمینه فن‌شناسی و صنعت ارائه دهد و در راه پیشرفت انسان گامی به جلو بردارد.

    به عبارت دیگر رشته مکانیک، رشته پیاده کننده علم فیزیک است چون برای مثال بررسی حرکت خودرو و عوامل موثر بر روی آن برعهده فیزیک است. اما این که چگونه حرکت آن تنظیم گردد بر عهده مکانیک می‌باشد.

    دکتر آریا الستی استاد مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف در معرفی این علم می‌گوید:

    «علم مکانیک به تحلیل حرکت و عوامل ایجاد کننده حرکت مانند نیروها و گشتاورها و شکل حرکت می‌پردازد. اما مهندسی مکانیک تا حدودی با علم مکانیک تفاوت دارد چرا که یک مهندس مکانیک علاوه بر علم مکانیک باید بسیاری از علوم دیگر را یاد گرفته و بعضی از هنرها را نیز کسب کند. شاید بتوان گفت که رشته مهندسی مکانیک ، رشته تحلیل و طراحی سیستم‌های دینامیکی و استاتیکی است.»

    دکتر محمد دورعلی یکی دیگر از اساتید مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف نیز در معرفی این رشته می‌گوید:

    «رشته مهندسی مکانیک را شاید بتوان از نقطه‌نظر تنوع موضوعات تحت پوشش، جامع‌ترین رشته مهندسی به شمار آورد. چون رشته مهندسی مکانیک در برگیرنده تمامی علوم و فنونی است که با تولید ، تبدیل و استفاده از انرژی، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین‌آلات و به کارگیری مواد مختلف در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستم‌های مکانیکی، حرارتی و سیالاتی مرتبط می‌باشد.

    به عبارت دیگر محاسبات فنی، مدلسازی و شبیه‌سازی ، طراحی و تهیه نقشه‌ها ، تدوین روش ساخت ، تولید و آزمایش تمامی ماشین‌آلات و تاسیسات موجود در دنیا ، با تکیه بر توانایی‌های مهندسان مکانیک انجام می‌گیرد.»


    گرایش‌های مقطع لیسانس:


    رشته مهندسی مکانیک دارای سه گرایش «طراحی جامدات ، حرارت و سیالات، ساخت و تولید» در مقطع لیسانس می‌باشد که البته دانشگاه صنعتی شریف دارای گرایشهای دیگری نیز هست.

    در شروع آموزش مهندسی در ایران ، مهندسی مکانیک با برق یکی بود و «الکترومکانیک» نامیده می‌شد. اما این دو رشته حدود 45 سال پیش از هم جدا شدند و به مرور رشته‌های دیگری مانند مهندسی شیمی و مواد نیز از مهندسی مکانیک جدا شد و مهندسی مکانیک به عنوان رشته مهندسی مکانیک عمومی ارائه گردید. ولی با پیشرفت صنعت و نیاز صنایع به تخصص‌های مختلف در این زمینه، از مهندسی مکانیک عمومی دو گرایش «طراحی جامدات» و «حرارت و سیالات» و بعد از آن «ساخت و تولید» بیرون آمد و بالاخره باید به مهندسی دریا اشاره کرد که هنوز در دانشگاه صنعتی شریف به عنوان یکی از گرایشهای مهندسی مکانیک ارایه می‌شود. ما در این‌جا به معرفی اجمالی هر یک از گرایشهای فوق می‌پردازیم.

    الف – گرایش


    هدف تربیت آزمایشگاهی متخصصانی است که بتوانند در مراکز تولید و کارخانه‌ها اجزاء و مکانیزم ماشین‌آلات مختلف را طراحی کنند. دروس این دوره شامل دروس نظری، آزمایشگاهی، کارگاه و پروژه و کارآموزی است. فارغ‌التحصیلان می‌توانند در کارخانجات مختلف نظیر
    خودروسازی ، صنایع نفت، ذوب فلزات و صنایع غذایی و غیره مشغول شوند و برای این دوره امکان ادامه تحصیل تا سطح کارشناسی ارشد و دکتری در داخل یا خارج از کشور وجود دارد. موفقیت داوطلبان به آگاهی آنها در دروس جبر و مثلثات، هندسه ، فیزیک و مکانیک همچنین آشنایی و تسلط آنان به زبان خارجی بستگی فراوان دارد. از جمله دروس این دوره می‌توان دروس مقاومت مصالح، طراحی و دینامیک را نام برد. در این رشته زمینه اشتغال و بازارکار خوب وجود دارد و مطالب ارائه شده در طول تحصیل برای دانشجویان محسوس و قابل لمس است.

    ب – گرایش


    این رشته در به کاربردن علوم و تکنولوژی مربوط جهت طرح و محاسبه اجزاء سیستمهایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی ، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآیی لازم را می‌دهد و آنها را جهت فعالیت در صنایع مختلف مکانیک در رشته حرارت و سیالات (نظیر مولدهای حرارتی، انتقال سیال نیروگاههای آبی، موتورهای احتراقی و ... ) آماده می‌سازد. فارغ‌التحصیلان این دوره قادر به طراحی و محاسبه اجزا و سیستمها در بخشهای عمده‌ای از صنایع نظیر صنایع خودروسازی ،
    نیروگاههای حرارتی و آبی، صنایع غذایی، نفت، ذوب فلزات و غیره هستند.

    فارغ‌التحصیلان این دوره می‌توانند تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در داخل یا خارج از کشور ادامه تحصیل دهند. داوطلبان این رشته باید در دروس ریاضی و فیزیک تسلط داشته و با یک زبان خارجی آشنا باشند. دروس این رشته شامل مطالبی در زمینه‌های حرارت و سیالات ، می‌باشد.

    نظر دانشجویان: با توجه به اینکه اصولا تحصیلات دانشگاهی به خصوص در زمینه‌های مهندسی نیاز صد در صد به علاقه‌مندی داوطلب دارد، بنابراین عدم داشتن علاقه‌ و همچنین عدم تقویت دروس اساسی و پایه‌ای در بخش مکانیک مانند ریاضی، فیزیک – مکانیک ، شیمی ، رسم فنی (تجسم بالا داشتن) و هوش نسبتا خوب و عدم روحیه تجزیه و تحلیل در مسائل باعث دلسردی و از دست‌دادن انگیزه تحصیل و رکورد شدید در تحصیلات خواهد شد.

    ج - گرایش


    هدف تربیت کارشناسانی است که با به کاربردن تکنولوژی مربوط به ابزارسازی، ریخته‌گری ، جوشکاری، فرم دادن فلزات ، طرح کارگاه یا کارخانه‌های تولیدی آماده کار در زمینه ساخت و تولید ماشین‌آلات صنایع (کشاورزی ،
    نظامی، ماشین‌سازی، ابزارسازی ، خودروسازی و ... ) باشند. فارغ‌التحصیلان این دوره قادر خواهند بود در صنایعی مانند ماشین‌سازی، ابزارسازی، خودروسازی ، صنایع کشاورزی، صنایع هوایی و تسلیحاتی به ساخت و تولیدی ماشین‌آلات، طراحی کارگاه و یا کارخانه تولیدی بپردازند و نظارت و بهره‌برداری و اجرای صحیح طرحها را عهده‌دار شوند. داوطلبان این رشته باید در دروس ریاضی، فیزیک و مکانیک از آگاهی کافی برخوردار باشند. دروس این دروه شامل مطالبی در مورد نحوه تولید، طراحی قالبهای پرس، طراحی قید و بندها، کار و برنامه‌ریزی با ماشینهای اتوماتیک، اصول کلی و نحوه کار با ماشینهای دستی و تعمیر و نصب تمام سرویسهای صنعتی می باشد و درصد نسبتا بالایی از آنها به صورت عملی ارائه می‌گردد. داوطلب باید سالم باشد تا بتواند کارهای کارگاهی را به خوبی انجام دهد و استعداد کارهای فنی را داشته باشد. با توجه به خودکفایی صنایع کشور این رشته دارای بازار کار خوبی است.

    گرایش


    یکی از گرایش‌های مهندسی مکانیک که تنها در دانشگاه صنعتی شریف ارائه می‌گردد، مهندسی دریا (کشتی‌سازی) است چرا که در دانشگاههای دیگر از جمله دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه خلیج فارس و دانشگاه سیستان و بلوچستان، مهندسی دریا به عنوان یک رشته مستقل با سه گرایش مهندسی کشتی‌سازی ، مهندسی کشتی و دریانوردی ارائه می‌شود.

    اما چرا دانشگاه صنعتی شریف، مهندسی دریا را به عنوان یکی از گرایش‌های مهندسی مکانیک ارائه می‌دهد؟

    دکتر الستی در پاسخ‌ به این سوال می‌گوید:

    «مهندس دریا گرایش
    کشتی‌سازی مسائلی از قبیل طراحی بدنه، استحکام بدنه، سیستم‌های پیشرانه (موتور گیربکس) ، پایداری کشتی در مقابل امواج کناری جانبی کشتی و طراحی مربوط به ناوبری (مسیریابی کشتی) را مطالعه می‌کند که همه این مسائل در گرایش‌های دیگر مکانیک نیز مطرح می‌شود و فقط مهندسی کشتی‌سازی این مسائل را به صورت تخصصی در ارتباط با کشتی و سازه‌های دریایی مثل اسکله‌ها و سکوهای نفتی متحرک مطالعه می‌کند. به عبارت دیگر یک مهندس دریا ، مهندس مکانیکی است که در کاربردهای دریایی مشغول به کار می‌باشد.»

    گفتنی است که در دانشگاه صنعتی شریف، رشته مهندسی هوا و فضا نیز در دانشکده مکانیک ارائه می‌گردد و اساتید این دانشکده ، مهندسی هوا و فضا را یکی از گرایش‌های مکانیک به شمار می‌آورند.




  • کلمات کلیدی :
  • نظر شما( )
    <   <<   6   7   8   9   10   >>   >

    لیست کل یادداشت های این وبلاگ

    سایت های معتبر در مورد انرژی
    سایت سانا.آی آر
    سلام
    انجمن های مختلف فقط با یک کلیک!
    آکومولاتور
    کتیا
    نرم افزار Fluent
    [عناوین آرشیوشده]

    بالا

      [ خانه| مدیریت| ایمیل من| پارسی بلاگ| شناسنامه ]

    یــــاهـو
    کل بازدید
    148932
    بازدید امروز
    7
    بازدید دیروز
    28
     Atom 
     RSS 

     درباره خودم

    Tecnology Of  Mechanic

    این وبلاگ شامل کتب الکترونیکی ..عکس ... فیلم مکانیک...مقاله ...پایان نامه ... مکانیک ....

     لوگوی وبلاگ

    Tecnology Of  Mechanic

     دسته بندی یادداشت ها

    word . آباکوس ورژن 6.8 . ال90 . الکساندر فلمینگ (داستان پنی سیلین) . انرژی های نو . انواع چرخدنده . خرید کتاب مهندسی مکانیک . دانلود کتب مهندسی مکانیک . دوست . سیستم انتقال قدرت دو کلاچه . سیستم انتقال قدرت دوکلاچه . کولر اتومبیل . نقاشیهای بسیار زیبا بر روی دیوار .

     آرشیو

    آبان 1387
    آذر 1387
    دی 1387
    بهمن 1387
    اسفند 1387
    فروردین 1388
    تیر 1388
    شهریور 1388
    شهریور 88

    آوای آشنا

    اشتراک